Turcia Turcia

Denumirea oficială: Republica Turcia
Capitala: Ankara
Forma de organizare statală: republică democrată
Religia: musulmani şi creştini
Limba oficială: Limba oficială este limba turcă, puteţi comunica şi în engleză şi germană
Fus orar: CET + 1 oră

Ţara aflată pe două continente

Datorită suprafeţei mari a ţării, clima Turciei este extrem de variată. Cea mai răspândită este clima de tip subtropical, cu veri toride şi ierni relativ blânde. O excepţie o constituie regiunile estice, unde temperaturile sunt cele mai scăzute în tot cursul anului. Turcia are la sud ieşire la Marea Mediterană, la nord - la Marea Neagră, la vest - la Marea Egee iar la nord-vest - la Marea Marmara. Lungimea totală a coastelor ei este de 7200 km.

Europa versus Asia Mică

Teritoriul Turciei poate fi împărţit în două regiuni principale - cea mai puţin întinsă dintre ele, aflată pe continentul european, este o parte a vechii Tracii. Are un relief asemănător celui din regiunile de coastă ale Peninsulei Balcanice iar în comparaţie cu restul tritoriului este relativ jos. Ţărmurile mărilor Mediterană şi Egee sunt cunoscute prin văile lor pline de verdeaţă, aflate între dealuri scunde. Clima este destul de caldă, cu veri fierbinţi şi cu multe precipitaţii în timpul iernii. În Istanbul, temperaturile medii sunt în jur de 30° C, iar pe litoralul Mării Mediterane mercurul termomentrelor poate ajunge vara şi la 40°C. Iarna temperatura este în jur de 0°C. Cea mai mare cantitate de precipitaţii în cursul anului se înregistrează pe ţărmul Mării Negre, ceea ce face ca această regiune să fie una dintre cele mai fertile din Turcia. Clima este aici blândă, cu o umiditate a aerului mai ridicată decât în restul zonelor ţării.

Regiunea Turciei aflată pe continentul asiatic include Anatolia Centrală şi Anatolia de Est. În Anatolia Centrală predomină platourile înalte şi munţii, dintre care cei mai cunoscuţi sunt Munţii Taurus. Aceştia se întind pe toată lungimea graniţei sudice a Anatoliei Centrale iar unii dintre versanţii lor sunt acoperiţi de zăpadă pe tot timpul anului. În acestă zonă verile sunt toride şi uscate, cu temperaturi de aprox. 40°C. Iernile sunt geroase, temperatura aerului putând scădea şi până la -25°C.

Anatolia de Est este la prima vedere o regiune neprimitoare, cu mulţi munţi stâncoşi şi pustietăţi. Pentru iubitorii naturii sălbatice şi ai excursiilor în munţi este însă o zonă deosebit de interesantă. La graniţa turco-armenă, în Podişul Armeniei, se găseşte legendarul munte Ararat, a cărui înălţime este de 5165 m. În această zonă vremea este în tot cursul anului mai rece decât în restul Turciei. Vara, însă, temperaturile ajung de multe ori şi până la 35°C. În zonele cele mai înalte temperatura poate scădea iarna şi până la -48°C.

Cele mai noi recenzii Turcia

Total: Deşi am ales hotelul Kleopatra Golden Sun absolut la întâmplare, pot să spun că n-am regretat. Alanya e o staţiune minunată pe care...

Scurtă introducere
Deşi am ales hotelul Kleopatra Golden Sun absolut la întâmplare, pot să spun că n-am regretat. Alanya e o staţiune minunată pe care merită s-o vizitaţi. Noaptea - distracţie din plin, ziua puteţi să leneviţi pe plaja curată, la soare, sau să încercaţi sporturile nautice, să jucaţi volei pe plajă şi alte jocuri, totul e super. Singurul lucru care ne-a luat pe nepregătite a fost umiditatea foarte mare a aerului, dar până la urmă ne-am obişnuit :-) Afişează tot textul recenziei

Cazare
Am fost cazaţi într-una din clădirile adiacente ale hotelului. Camere curate, dar e nevoie să le amintiţi din când în când să mai vină să facă curăţenie:-) Am fost mulţumiţi de dotările din cameră, şi de fapt am stat acolo numai în timp ce dormeam. Baia era curată, am avut programe de satelit, iar frigiderul nu făcea parte din dotările de bază, ci se plătea o taxă suplimentară pentru folosirea lui.

Masă
Mâncarea a fost chiar excelentă pentru un hotel de trei stele, şi în cantităţi suficiente, după părerea mea. Multe legume, carne foarte gustoasă, totul minunat. Noi ne-am plătit all-inclusive, deci am putut să consumăm la discreţie atât băuturi alcoolice, cât şi fără alcool, şi, având în vedere căldura şi umezeala din Turcia, a meritat pe deplin.

Serviciile hotelului
În ceea ce priveşte recepţia, atât în clădirea principală, cât şi în cele adiacente, n-avem nimic de reproşat. Mai rău a fost cu curăţenia în sala de mese din interior şi de afară, personalul de la bar n-fost întotdeauna prietenos, dar aceste lipsuri nu ne-au stricat buna dispoziţie. Hotelul n-a organizat nici un program distractiv, în afară de o discotecă mică pentru copii.

Plajă
„Plaja Cleopatrei” e una dintre cele mai frumoase plaje, iar de-a lungul ei e o promenadă minunată pe care seara vă puteţi plimba şi admira fortăreaţa de piraţi frumos iluminată, o privelişte de vis. Aş mai vrea să spun că, dacă vă e frică de câini, trebuie să fiţi atenţi în Turcia, pentru că pe plajă sunt adesea câini care vin să stea la umbră sub şezlonguri. Puteţi să chemaţi pe cineva de la cel mai apropiat bar de pe plajă pentru a îi alunga. Pentru umbrelele de soare şi şezlonguri se plăteşte, patru şezlonguri şi două umbrele ne-au costat 10 euro.

Impresie generală
Am fost foarte încântată de vacanţa în Turcia. Am comandat excursia last moment, la un preţ excelent şi trebuie să le dau dreptate tuturor celor care mi-au spus: „O să vezi că o să-ţi placă”. Şi într-adevăr, mi-a plăcut mult, recomand tuturor să meargă în Turcia!!!!

Veronika Jandáková, 08.01.2009, Data sejurului: 23.7. - 30.7.2008
Regiunea: Turcia Turcia, Alanya, Hotel: Kleopatra Golden Sun

web:was_this_review_useful Da (2) Nu (0)

2 fotografie

Total: Un sejur minunat, locuri frumoase, hotelul a fost o opţiune excelentă

Scurtă introducere
Un sejur minunat, locuri frumoase, hotelul a fost o opţiune excelentă Afişează tot textul recenziei

Cazare
Camere standard, cu vedere la mare şi spre grădina frumoasă a hotelului.

Masă
Pensiune completă, masa se servea sub formă de bufet suedez şi în plus diverse gustări la dispoziţie în diverse zone ale complexului hotelier, în tot cursul zilei. Mâncarea a fost excelentă, toate felurile în cantităţi suficiente pentru numărul mare de clienţi ai hotelului, şi completate permanent.

Serviciile hotelului
Hotelul strălucea de curăţenie, în camere se făcea curat în mod regulat, fără nici un fel de probleme.

Plajă
Plajă privată, la intrarea în apă erau ceva stânci, dar nu ne-au deranjat prea tare.

Impresie generală
Cu agenţia de turism am comunicat fără probleme, delegata a fost foarte amabilă, descurcăreaţă, şi ne-a ajutat întotdeauna. Hotelul – excelent, excursia a fost o alegere excelentă.

Lenka Švástová, 28.10.2008, Data sejurului: 28.9. - 5.10.2008
Regiunea: Turcia Turcia, Alanya, Hotel: Club Turtas

web:was_this_review_useful Da (1) Nu (0)

Total: Sejurul a fost exact aşa cum mi-am dorit. Hotel excelent, mâncare super bună, peisaj minunat.

Scurtă introducere
Sejurul a fost exact aşa cum mi-am dorit. Hotel excelent, mâncare super bună, peisaj minunat. Afişează tot textul recenziei

Cazare
Hotelul e situat la vreo 200 de metri de mare (lângă Plaja Cleopatrei). La plajă se coboară, la întoarcere la hotel se urcă pe o pantă :). Ca să nu obosiţi, puteţi să luaţi microbuzul care pleacă o dată pe oră. De la hotel se văd frumos plaja şi oraşul, mai ales noaptea, când sunt aprinse luminile în oraş. Drumul până în centrul oraşului durează cam 4 minute, dar zgomotul din centru nu ajunge până la hotel, deci nu veţi fi deranjaţi.

Masă
All inclusive – satisfacţie completă, atât în ce priveşte cantitatea de mâncare, cât şi varietatea meniului. Am totuşi o obiecţie legată de dulciurile turceşti: aproape toate sunt îmbibate cu miere :).

Serviciile hotelului
Angajaţii de la hotel au fost amabili şi prietenoşi. Nu am nimic de reproşat.

Plajă
Şezlongurile şi umbrele nu sunt incluse în all-inclusive, trebuie plătite. Plaja e destul de bine întreţinută.

Impresie generală
Recomand hotelul tuturor celor pe care nu îi deranjează că trebuie să urce panta la întoarcerea de la plajă (drumul de la plajă până la hotel durează cca. 3 minute). Şi înainte de toate, hotelul nu e un bloc tipic, ci o vilă de familie, foarte frumoasă.

Anonim, 16.10.2008, Data sejurului: 5.10. - 12.10.2008
Regiunea: Turcia Turcia, Alanya, Hotel: Sunny Hill Alya

web:was_this_review_useful Da (5) Nu (0)

4 fotografie

Total: O experienţă de neuitat pentru toată viaţa.

Scurtă introducere
O experienţă de neuitat pentru toată viaţa. Afişează tot textul recenziei

Cazare
Cazare excelentă. Hotel nu prea mare, o atmosferă de familie, personal care vă ţine minte. În fiecare zi se făcea curat în cameră, iar cameristele erau mereu cu zâmbetul pe buze. Din camere se vede de obicei marea sau frumoasa grădină a hotelului.

Masă
Mâncare excelentă şi variată. Un orez extrem de gustos. Şi pizza în stil turcesc a fost minunată. Am avut la masă şi multe dulciuri, fructe, legume etc.

Serviciile hotelului
Personal excelent. De obicei erau tineri foarte politicoşi, îndatoritori, zâmbitori şi prietenoşi, toţi vorbeau fie engleza, germana sau rusa. Când am plecat la aeroport, personalul hotelului a venit până la autobuz să îşi la revedere de la noi.

Plajă
O plajă particulară micuţă, cu nisip şi pietriş. Şezlonguri şi umbrele de soare gratis, saltea pneumatică – 1 euro pe zi. La intrarea în apă pe plajă sunt pietricele.

Impresie generală
În timpul sejurului nostru, cei mai mulţi dintre clienţii hotelului era nemţi, aşa că şi programul distractiv se desfăşura în limba germană. În apropierea hotelului era tot ce ne trebuia, barul de pe plajă, piscina. Animatorii ofereau jocuri de darts, petanque, aqua-aerobic, dar nu insistă dacă refuzaţi. Pot să recomand tuturor acest hotel, am petrecut acolo un concediu frumos şi vreau să revin.

Eva Machová, 24.09.2008, Data sejurului: 6.9. - 17.9.2008
Regiunea: Turcia Turcia, Alanya, Hotel: Incekum Su (ex. Aska Baran)

web:was_this_review_useful Da (3) Nu (0)

Total: 8,8 Trebuie să laud Invia pentru ajutorul oferit, pentru că nu eram obişnuită să cumpăr o excursie cu numai două zile înainte de plecare şi...

  • 8,4 Cazare
  • 10 Masa
  • 8,2 Împrejurimi
  • 10 Preţ de la

Scurtă introducere
Trebuie să laud Invia pentru ajutorul oferit, pentru că nu eram obişnuită să cumpăr o excursie cu numai două zile înainte de plecare şi cred că nu m-aş fi descurcat :). Afişează tot textul recenziei

Cazare
Am ajuns la destinaţie în jur de şapte dimineaţa. La recepţie ne-au spus că o să ne cazeze pe la prânz, când se vor elibera camerele. La ora zece dimineaţa ne-au anunţat că proprietarul hotelului are mai multe comenzi decât camere şi pe noi ne vor caza într-un alt hotel, la vreo 300 de metri distanţă de primul. Drept compensaţie pentru schimbarea cazării, am primit gratis o excursie pe mare, saltele pentru şezlongurile de pe plajă, fotografii la apusul soarelui şi alte avantaje. Camerele de la hotelul Risus**** au fost minunate şi mult mai mari decât la Krizantem Katye. Până şi balconul era cam de trei ori mai mare. Dar Risus nu se află lângă mare.

Masă
Am luat masa la hotelul Krizanten Katya. În cadrul programului all-inclusive am avut la dispoziţie băuturi la discreţie şi piscinele din ambele hoteluri. Mâncarea a fost excelentă şi variată. Ne-au dat şi diverse mâncăruri din carne, dar mai ales salate de legume, fructe şi diferite deserturi. La cină era şi carne la grătar.

Serviciile hotelului
Programul distractiv nu l-am observat. Mi-a plăcut însă faptul că atât în sala de mese şi la piscină, cât şi pe plajă, sunt automate de unde ne puteam lua băuturi gratuite.

Plajă
Plajă privată. Dacă veneam din timp, găseam întotdeauna şezlonguri libere. La intrarea în apă era nisip, cu nişte pietricele mici (nu e la fel la toate hotelurile; pe alte plaje ceva mai departe se intra în apă pe pietriş sau de pe stânci). Pe plajă era curăţenie. În fiecare zi erau valuri destul de mari, ceea ce era foarte distractiv. În perioada când am fost, apa era mai caldă decât în Tunisia, deşi e tot Marea Mediterană. Şi mai ales n-am întâlnit în valuri nici un fel de meduze şi alte creaturi pişcătoare.

Impresie generală
Am avut parte de un sejur liniştit, ne-am bucurat din plin de mare, de soare, şi am făcut şi o mulţime de cumpărături.

Irena Klinkáčková, 22.09.2008, Data sejurului: 14.9. - 21.9.2008
Regiunea: Turcia Turcia, Alanya, Hotel: Risus

web:was_this_review_useful Da (2) Nu (0)

Toate părerile Turcia

web:need_help

0312 293 500