Spania Spania

 • Sărbători şi evenimente importante

  Dintre ţările europene, Spania se remarcă prin aceea că respectă cele mai multe tradiţii şi sărbători specifice, care prilejuiesc întotdeauna festivităţi de mare anvergură - procesiuni cu dansuri, focuri de artificii, carnavaluri cu măşti multicolore şi petreceri care ţin toată noaptea.

  Înainte de a pleca în călătorie în Spania vă recomandăm să vă informaţi dacă vacanţa dvs. nu coincide cu vreuna dintre sărbătorile naţionale, pe timpul cărora instituţiile publice şi unele magazine sunt închise. În afara sărbătorilor naţionale există şi o serie de sărbători specifice anumitor regiuni sau oraşe.

  1 ianuarie - Anul Nou
  6 ianuarie - Epifania Domnului (Sf. Trei magi)
  Joia Sfântă şi Vinerea Sfântă - variabile în funcţie de Paşte
  1 mai - Ziua muncii
  15 august - Adormirea Maicii Domnului
  12 octombrie - Ziua Naţională a Spaniei
  1 noiembrie - Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor
  6 decembrie - Ziua Constituţiei spaniole
  8 decembrie - Neprihănita Zămislire
  25 decebrie - Naşterea Domnului - Crăciunul

  Pas cu pas

  Dacă vizitaţi Spania în ianuarie, aveţi ocazia de a lua parte la Tamborrada –sărbătoarea tobelor din pitorescul oraş San Sebastian. În timpul acestor serbări de neuitat, oraşul este străbătut de procesiuni de toboşari începând de la miezul nopţii de 19 ianuarie şi până la miezul nopţii din 20 ianuarie.

  Las Fallas

  Festivităţile au loc în cinstea Sfântului Iosif, în luna martie, şi se numără printre cele mai frumoase din întreaga Spanie. Timp de o săptămână, oraşul Valencia seamănă cu un uriaş foc de artificii. Se dansează, vinul şi băuturile tari curg râu de la miezul nopţii până la miezul nopţii, şi se ridică imense statui colorate ale sfântului, din lemn, polistiren şi hârtie (Sfântul Iosif este patronul tâmplarilor).
  Cea mai frumoasă dintre acestea se păstrează la muzeu, celelalte fiind arse.

  San Juan

  Este o atrăgătoare sărbătoare a verii, care se desfăşoară în mai multe localităţi, din Valencia şi până la Alicante, şi se bucură de un mare interes din partea turiştilor. Are loc în cea mai scurtă noapte a anului, dintre 23 şi 24 iunie. Pe plaje se aprind focuri, peste tot răsună muzica, iar dansul, băutura şi veselia durează până în zori.

  Semana Santa

  Semana Santa este o sărbătoare creştină, săptămâna Paştelui. Spaniolii ies de Paşte la plimbare împreună cu toată familia, îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, pentru a privi procesiunile religioase amintind de vremurile Inchiziţiei. În oraşe traficul rutier este oprit iar oamenii îşi petrec timpul liber împreună cu rudele şi pritenii la un pahar de vin bun.

  San Fermín

  San Fermín este celebra sărbătoare a taurilor de la Pamplona, are începe pe data de 6 iulie. Aceasta a devenit cunoscută în întreaga lume datorită mulţimilor de curajoşi care aleargă pe uliţele oraşului urmăriţi de taurii furioşi.

  La Tomatio

  La Tomatio - festivalul roşiilor de la Valencia – este una dintre cele mai bizare serbări spaniole. Se desfăşoară în august şi pe timpul lui are loc una dintre cele mai mari bătăi cu roşii din lume.

  Săptămâna vinului Cava

  Septembrie este în Catalonia luna în care se sărbătoreşte versiunea spaniolă a şampaniei. Cele mai animate festivităţi au loc la Sant Sadurní d'Anoia, regiunea de origine a acestei excelente băuturi. Petrecerile încep cu venirea reginei Cava şi a curţii acesteia, se desfăşoară şi o competiţie de ciclism, se cântă muzică tradiţională, sunt organizate expoziţii şi bineînţeles, nu lipsesc nici binecunoscutele specialităţi culinare spaniole.

web:need_help

0312 293 500