Spania Spania

 • Bucătăria locală

  Despre Spania nu se poate spune că are o gastronomie tradiţională unitară, cum este cazul altor ţări. Se poate vorbi, însă, despre diferitele bucătării regionale, printre care cea catalană, bască, andaluză sau castiliană. În general, spaniolii gătesc cu multe roşii, ardei graşi, ulei de măsline, diverse condimente şi usturoi.

  În regiunile de coastă se consumă mult peşte şi alte vietăţi marine, în timp ce în zonele interioare predomină carnea de porc, de oaie şi de pasăre.

  Una dintre cele mai apreciate specialităţi culinare spaniole e paella - un amestec picant de mai multe feluri de carne şi de legume. Gazpacho este o supă rece de legume, foarte plăcută şi răcoritoare în zilele toride de vară.

  Mâncarea naţională e tortilla - un fel de plăcintă plată din cartofi, ouă şi ceapă. Aşa-zisele tapas (un fel de mici gustări) se consumă împreună cu vinul. Se prepară cu măsline, cu cârnaţi, legume, brânză etc. Locuitorii Cataloniei sunt mândri de specialitatea lor - pan con tomate - o mâncare simplă, însă foarte gustoasă. Aceasta este alcătuită, de fapt, din felii de baghetă coapte la cuptor, frecate cu usturoi şi cu roşii tăiate în jumătate (pentru ca sucul acestora să pătrundă în pâine), pe care se toarnă ulei de măsline. Înainte de consumare se presară cu sare şi cu piper proaspăt măcinat.

  Dacă doriţi să gustaţi o mâncare de care vă veţi aminti multă vreme, încercaţi clătitele crocante, uşor arse, cu carne de pui, care se servesc în micile restaurante catalane. Vă garantăm că sunt un adevărat deliciu!

  Spaniolii îşi încep ziua cu un mic dejun compus dintr-o cafea tare şi ceva de mâncare - fie baghetă crocantă cu pateu de casă, fie mici "cozonăcei" dulci. Dacă doriţi să comandaţi cafea la restaurant, reţineţi următoarele trei tipuri:
  café con leche (cafea cu lapte), café solo (cafea neagră, espreso), café cortado (o porţie mai mare de cafea, cu lapte cald).

  Spaniolii sunt foarte mândri de vinurile lor. În Spania există în jur de 40 de regiuni viticole, strict protejate, iar vinurile produse aici poartă eticheta de D.O.(denominacíón de origen). Cea mai cunoscută dintre ele este Rioja.

  Foarte
  apreciat este şi vinul spumos spaniol Cava, produs în acelaşi fel ca şi şampania.

  În Spania veţi găsi, de asemenea, toate mărcile de bere europene cunoscute, iar dintre cele locale merită să gustaţi, de pildă, Estrella. Berii la sticlă i se spune în limba spaniolă „cerveza” iar dacă doriţi să comandaţi bere la halbă folosiţi expresia "Una caňa, por favor".

web:need_help

0312 293 500