Muntenegru Muntenegru

 • Modalităţi de petrecere a timpului

  Muntenegru este o ţară foarte variată şi interesantă. Dacă vă decideţi asupra unei vacanţe în Muntenegru, veţi avea parte nu numai de bronz şi relaxare pe malul mării. Veţi găsi aici şi parcuri naţionale deosebit de frumoase, oraşe şi centre comerciale. Haideţi să ne imaginăm împreună cele mai cunoscute locuri, care cu siguranţă nu trebuie omise.

  Boka Kotorská şi staţiunile sale estivale

  Boka Kotorská este un golf mare şi impresionant în partea de nord – vest a litoralului din Muntenegru. Este considerat unul dintre cele mai frumoase 25 de golfuri din lume. Maiestăţile lor zidurile muntoase ce se înalţă direct din mare amintesc, atât prin forma lor cât şi prin mărime, mai degrabă de nordul îndepărtat, iar prin caracterul pitoresc al litoralului şi prin flora sa aminteşte mai degrabă de sudul însorit. Vă aşteaptă aici monumente istorice minunate, oraşe şi bineînţeles staţiunile estivale. Să enumerăm câteva.

  Herceg – Novi

  Herceg-Novi este cel mai mare oraş din Bola Kotorska şi în acelaşi timp şi cea mai mare staţiune estivală. Excelează printr-o climă plăcută şi moderată şi printr-o bogăţie deosebită de vegetaţie. Foarte renumită este grădina botanică de aici cu peste 2000 de plante mediteraneene, subtropicale şi tropicale. Veţi găsi aici plaje minunate, centre sportive şi de asemenea şi o multime de parcuri de distracţie.

  Plajă şi distracţie

  În Herceg – Novi se află în total 20 de plaje de nisip şi de pietriş. Cea mai frumoasă plajă este plaja de pietriş Žanjica, care se întinde pe curba lată a golfului cu acelaşi nume din peninsula Luštica, la sud – est de Herceg-Novi. Este lunga de aproximativ 300 m, mărginită vertical de ierburi în special de tipul coniferelor şi foarte frumos mirositoare. În apropierea plajei Žanjica se află o altă plajă foarte frumoasă Mirište, unde veţi găsi o mulţime de restaurante. O altă plajă foarte plăcută este Rose. Terenul de aici este acoperit de pietriş şi este locul ideal pentru o pereche îndrăgostită, mai ales deoarece plaja are un caracter foarte intim. Un alt loc ţintă este plaja naturală de pietriş din golfuleţul Dobreč. Se merge cu taxi – bărci din Herceg-Novi.

  Unele plaje dein Herceg – Novi au fost în anul 2007 premiate internaţional cu o distincţie foarte importantă, Steagul albastru. Acest premiu este oferit pentru un standard ridicat de protecţie a naturii, pentru marea şi plajele curate, condiţii sanitare şi de protecţie calitative de pe plaje. Printre aceste plaje se numără Yachting Club 32, Stevuzo, Cuba libre şi Porto. Doar plaja Yachting Club 32 se află direct în Herceg-Novi. Pentru a vizita şi celelalte plaje numite, trebuie folosit taxiurilel – barcă, care circulă în număr mare către peninsula opusă Luştica.

  Şi distracţia este bine pusă la punct în Herceg – Novi. Nu lipsesc de aici restaurantele plăcute, parcurile de distracţie, cluburile, cafenelele. Dacă sunteţi un mare fan al muzicii techno nu trebuie să pierdeţi festivalul muzicii techno Entrance de pe plaja Rose. Oraşul are de asemenea şi o ofertă bogată de muzee valoroase cum sunt Muzeul Marinei (Pomorski muzej), Muzeul Civilizaţiei (Zavičajni muzej) cu mai multe departamente. Lângă muzeu se află şi grădina botanică. Mai puteţi găsi aici şi Galeria de Artă a lui J. Benkovici (Umjetnička galerija J. Benkovića). În fiecare an, pe timp de sezon se desfăşoară aici festivalul internaţional de film.

  Tivat

  Orăşelul Tivat este o staţiune estivală foarte plăcută şi destul de agitată din golful Tivat a Bocăi Kotorska, situat la baza dealului Vrmac. Litoralul acestuia este foarte segmentat. Tivat este renumit prin marele parc de pe malul mării plin de plante subtropicale şi exotice.

  Plajă şi distracţie

  În Tivat se află aproximativ 10 plaje frumos amenajate, ca spre exemplu Belane sau Župa ( se citeşte Jupa). Teritoriul ambelor plaje este format din plantaţii de chiparoşi şi coniferi. În drum spre nord-vest, cam la 1 km de Tivat se întinde promontoriul şi plaja Seljan, pe alocuri nisipoasă şi cu pietriş aproape de stânci, având continuitate cu plaja Donja Lastva, împărţită de moluri şi diguri în mai multe plaje mici, de nisip şi pietriş. La sud de Tivat, în apropierea Insulei Florilor se află plaja de nisip Kalardovo lungă de 250 m. În apropierea acestui ştrand bine amenajat li se pun la dispoziţie persoanelor ce doresc să se recreeze şi terenuri sportive, restaurante şi parcare. Plaja Kalardovo a fost premiată cu Steagul albastru. Pe lângă aceasta există posibilitatea de a face baie şi în golful Bigov, la sud de Tivat, unde este o plajă cu pietriş, iar la intrarea în mare se găseşte nămol curativ.
  Nu lipsesc de aici nici restaurantele, acţiunile culturale sau distracţia. Se organizează aici piese de teatru în natură şi urcă pe scenă grupuri de cântăreţi.

  Igalo

  Igalo sunt staţiuni balneare, unde se găseşte apă minerală radioactivă. Instituţia locală pentru medicina fizică, reabilitare şi reumatologie se numără printre cele mai mari şi mai bine amenajate instituţii medicale din Jadran şi din Europa. Se tratează aici în special bolile aparatului locomotor, stări în urma accidentelor, boli de piele şi ale femeilor, astm, alergii şi boli cardiovasculare.

  Plajă, distracţie şi sport

  Plaja lungă de 2 km se întinde direct din centrul staţiunii balneare şi o formează o suprafaţă de beton şi pietriş. De-a lungul plajei se întinde un şir de restaurante, unul lângă celălalt. Igalo are de asemenea condiţii foarte bune pentru sporturile acvatice, îndeosebi pentru scufundări şi schi nautic. Persoanele care doresc să se recreeze au la dispoziţie terenuri de tenis, bowling şi un centru sportiv cu o hală, patru terenuri de tenis, teren multifunţional pentru baschet, handbal şi volei.

  Riviera Budva şi staţiunile acesteia

  Riviera Budva este coasta dintre promontoriu Plantamon (Rt Plantamon) şi promontoriu (Rt Dubovica), care închide în partea de sud plaja Buljarica. Este o porţiune lungă de 21 km, dar cu toate acestea tocmai Riviera Budva stârneşte interesul celor mai mulţi turişti. Găsesc aici cele mai bune condiţii de cazare, de baie, sporturi acvatice sau alte tipuri. În acelaşi timp aici predomină o viaţă plină de distracţie şi cultură.

  Riviera Budva este inundată de o scenă naturală deosebită şi se numără printre cele mai frumoase destinaţii de vacanţă din partea de sud a Iadranului. Pereţii stâncoşi ce se ridică din mare, alternează cu nisipul strălucitor pe o suprafaţă de kilometrii întregi a plajelor locale ce sunt completate de o vegetaţie bogată.

  Budva

  Budva este probabil cel mai vizitat oraş din Muntenegru. Are aproximativ 8000 locuitori iar lungimea totală a plajei atinge 25 kilometrii. Lungimea totală a plajei şi a portului oraşului este conturată de promenadă lată plină de viaţă 24 de ore pe zi. Veţi găsi aici baruri, restaurante, pizzerii, gherete cu ingheţată şi mai ales suveniruri, care se pot găsi în orice staţiune mediteraneeană, ca de exemplu vederi, prosoape, încălţăminte, tricouri, brăţări, lănţişoare, creaţii din scoici, jucării, rochiţe, slipi etc.

  Chiar dacă plajele sunt aproape tot timpul pline şi animate. Sunt foarte puţine plaje în partea de est a Iadranului care se pot bucura de un asemenea număr de plaje frumoase ca cea din Budva. În fiecare an creşte astfel numărul de plaje premiate cu Steagul albastru.

  Mândria cea mai mare a oraşului Budva este aşa numita Plaja slavă (Slovenska plaža). Se întinde pe un arc de lungimea a 1600 m de la portul oraşului direcţionat spre est. Suprafaţa acesteia este formată din pietricele fine şi plăcute, iar în momentul de faţă este cea mai reprezentativă plajă a Muntenegrului cu un complex întreg de hoteluri de diferite tipuri şi cu o gamă largă de echipamente sportive şi de distracţie. Excelează prin vegetaţia bogată ce o înconjoară, restaurante exceptionale şi o atmosferă foarte plăcută.

  O altă plajă renumită este Mogren, la care se ajunge pe un drum sculptat în stâncă. Este compusă din două plaje unite printr-un tunel din stâncă. Aceste stânci formează un contur pitoresc şi romantic. La margine se găsesc ruinele castelului de vară a nobilei familii Zanovic. Numele plajei, care poartă de asemenea Steagul albastru, se trage de la navigatorul italian Mogriniho, care s-a salvat aici de la naufragiere.

  De plaja Mogren se leagă în partea de vest şi plaja Jaz acoperită cu pietriş şi lungă de 1200 m. Este una dintre cele mai mari trei plaje din Muntenegru şi este folosită în special de musafirii campingului de aici. La rândul ei, şi aceasta este compusă din două părţi, una din acestea fiind naturistă.

  Budva este în acelaşi timp şi centrul distracţiei continue, al vieţii de noapte şi activităţilor culturale. Cu siguranţă nu vă veţi plictisi aici, mai ales că sunt pregătite pentru dumneavoastră activităţi sportive, festivaluri, parcuri de distracţie şi mai ales o atmosferă foarte plăcută. J

  Sveti Stefan

  Sveti Stefan este o altă localitate renumită pentru liniştea adevărată a unei vacanţe. Sveti Stefan se află la o distanţă aproximativă de 8 km de Budva. Casele pescăreşti autohtone au fost transformate în apartamente de lux, ce formează complexul pentru turiştii mai mobili. Veţi găsi aici centre comerciale, casinouri, restaurante, bazine, terenuri de joacă. În principiu, Sveti Stefan, este un mare complex hotelier, astfel încât dacă nu sunteţi cazat aici, veţi fi nevoit să plătiţi bilet de intrare, asta şi pentru plaja hotelului.

  Mare şi plajă

  Probabil cel mai plăcut loc pentru înot este grumazul de nisip ce leagă partea continentală de peninsulă. Plaje frumoase sunt şi între Sf. Stefan şi staţiunea Petrovac. Acestea sunt golfuri pitoreşti şi romantice, pe care de cele mai multe ori ajungeţi doar cu barca pe mare. Cea mai cunoscută plajă de aici este plaja Drobny pisek (Nisip fin), unde iese la suprafaţă un izvor galben de apă dulce. Se află aici şi o ambundenţă de vegetaţie tropică, care crează impresia unei păduri tropicale.

  Bečići

  O altă staţiune renumită ce vine în prelungirea Budvei, este Becici. În ultimii ani a devenit din ce în ce mai populară, îndeosebi datorittă plajei sale minunate lungă de aproximativ 1800 metri şi se deosebeşte prin nisipul curat şi aspru şi prin intrarea sa treptată în mare. Bineînţeles că şi aceasta a fost premiată cu Steagul albastru alături de plaje ca Tanga Beach, Sveti Toma şi Queen of Montenegro.
  Cu siguranţă nu vă veţi plictisi în Bečići, având o viaţă de noapte sălbatică, iar hotelurile organizează şi programe de animaţie foarte interesante pentru musafiri.

  Riviera Barska: staşiunea Sutomore

  Sutomore este o staţiune renumită din Riviera Barska, foarte cunoscută prin frumoasele sale plaje de nisip, vegetaţia bogată şi probabil cea mai stabilă vreme. Printre cele mai pitoreşti plaje se numără plaja Sutomorska lungă de aproximativ 1250 metri, Plaja Coasta de Aur cu nisip auriu, şi într-un final Plaja Roşie după culoarea nisipului său. Este o plajă minutată şi foarte romantică înconjurată de o pădure deasă de conifere.Veţi găsi pe plaja de aici şi baruri şi restaurante.

  Pe întreaga Rivieră Barska se găsesc o mulţime de restaurante, cafenele şi discoteci unde predomină plăcuta atmosferă de vară, iar oamenii de aici sunt renumiţi pentru ospitalitatea de care dau dovadă.
  Printre alte locuri ce ar mai trebui vizitate se numără:

  Parcul naţional Durmitor

  Durmitor este cel mai înalt masiv muntos al Muntenegrului, iar din anul 1980 se află în lista UNESCO a minunilor naturale din lume. Este vizitat de alpinişti , ciclişti care adoră mountain-bikeing. Puteţi încerca aici şi paragliding, pescuitul în minunatele lacuri locale şi, tot aici, veţi putea închiria un cal pentru toată durata zilei. O localitate de o însemnătate foarte mare este Škrka, unde trăiesc urşi, capre negre şi alte animale sălbatice. Deasemenea veţi putea experimenta şi safari.

  Parcul naţional Biogradska gora

  Este situat în partea de nord – est a Muntenegrului şi este unul din cele mai vechi locuri protejate din Europa. Pe o suprafaţă de 1600 hectare se află rezervaţia de codru secular cu o bogăţie deosebită a florei şi faunei.

  Parcul naţional Lacul Skadar

  Lacul de la graniţa dintre Muntenegru şi Albania care se întinde între masivii Rumija, Sutorman, Taraboš şi Prokletije şi între câmpiile Zeta şi Morača, este prin suprafaţa sa de 391 km2 cel mai mare lac din Peninsula Balcanică. Pe lac sunt aproximativ 50 de insule şi insuliţe. Pe una dintre acestea se află o ruină interesantă a foste puşcării pentru neînotători. Se spune că această puşcărie a fost desfiinţată când unul din puşcăriaşi a învăţat să înoate şi a evadat. Lacul Skdar este cea mai mare rezervaţie de păsări din Europa. Îşi au cuibul aici aproximativ 270 de specii de păsări. La malul din partea nordică mlaştinile reprezintă locul de refugiu al ultimei colonii de pelicani din Europa. Din orăşelul Vizpar puteţi de asemenea să faceţi plimbări cu barca.

web:need_help

0312 293 500