Marea Britanie Marea Britanie

 • Monedă, preţuri, cumpărături

  Deşi Marea Britanie face parte din Uniunea Europeană, valuta ei oficială nu este Euro, ci Lira sterlină. De fapt, ţara este chiar foarte mândră de moneda ei tradiţională, de aceea nu a acceptat folosirea valutei europene unice. Lira sterlină (pound) este divizată în 100 de penny. Firmele londoneze mai mari acceptă şi plăţile în Euro.

  Banii străini pot fi schimbaţi fără nici un fel de probleme la bănci, care sunt deschise toată săptămâna între orele 9.30 şi 16.30, iar în localităţile mai mari funcţionează şi în weekend. La schimbarea banilor la bancă nu se plăteşte comision, dar dacă doriţi să scoateţi valută străină de la bancomat, vi se va reţine o taxă. Cecurile de călătorie pot fi schimbate în urma prezentării paşaportului sau a cărţii de identitate. Dintre cardurile bancare sunt acceptate Maestro/Cirrus, Visa, Switch etc., iar cu cărţi de credit se poate plăti practic peste tot.

  De asemenea, puteţi schimba bani şi la casele de schimb valutar. Este bine ca întotdeauna să vă informaţi în privinţa cursului şi eventualelor comisioane, doarece casele de schimb particulare îşi atrag uneori clienţii cu un curs avantajos, compensat însă de un comision substanţial. Verificaţi dacă biroul de schimb este marcat cu inscripţia „London Tourist Board”, lipită pe uşă. Şi unele agenţii de turism, de plidă pe High Street, au birouri de schimb valutar.

  Londra este unul dintre marile centre comerciale ale Europei. Veţi găsi aici absolut orice doriţi, fie în marile magazine, care sunt deschise până seara, la opt, fie pe străzile comerciale, deschise până la orele 17.00 sau 18.00. Deoarece Marea Britanie se numără printre ţările foarte scumpe, aşteptaţi-vă să plătiţi şi dumneavoastră preţuri ceva mai mari la cumpărături.

 • Preţuri orientative

  În Marea Britanie nu numai mâncarea la restaurant, ci şi diferitele alimente în supermarketuri sunt scumpe. De exemplu, pâinea costă 39p., sucul de fructe 59p., 6 ouă 79p., portocalele 0,3L/kg, puii 3,5L. Există şi restaurante de tip bufet (de exemplu, Big Burger 2L, meniu la McDonalds 2,8L, fish and chips pentru două persoane 3,7L).

  Cărţile poştale costă între 0,10 şi 0,3 lire, preţurile tricourilor încep de la 5 lire iar CD-urile cu muzică se cumpără la preţuri între 7 şi 13 lire, în funcţie de vechime şi de popularitatea interpretului. Biletele de intrare la monumentele istorice costă de la 2 la 10 lire.

web:need_help

0312 293 500