Grecia Grecia

 • Sărbători şi evenimente importante

  În Grecia, sărbătorile sunt cel mai adesea legate de religie şi de calendarul creştin-ortodox. Majoritatea lor cad în aceleaşi zile ca şi sărbătorile catolice, cu excepţia Paştelui.
  În plus, în cursul anului se desfăşoară diferite sărbători şi festivaluri culturale care cuminează cu spectacolele de teatru clasic în străvechile amfiteatre antice. Mai ales în capitala greacă, Atena, au loc o şi multitudine de concerte şi proiecţii de filme.

  Sărbătorile în Grecia

  1 ianuarie - Anul Nou şi sărbătoarea Agios Vasselis (Sfântul Vasile). În această zi oamenii îşi fac mici daruri, copiii colindă pe la case, iar străinii primesc în dar bucheţele de busuioc.
  6 ianuarie - Botezul Domnului sau Boboteaza, care sărbătoreşte botezul lui Iisus în Râul Iordan. În această zi se aruncă cruci în apa mării, a lacurilor sau a râurilor, iar tinerii se iau la întrecere pentru a le găsi şi aduce înapoi.
  7 iaunarie - Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul
  25 martie - Buna Vestire şi Ziua Independenţei Greciei. Cu trei săptămâni înainte de începerea postului Paştelui începe carnavalul, pe timpul căruia au loc baluri mascate.
  "Lunea curată" - Prima zi de luni din postul Paştelui. Această zi se sărbătoreşte prin înălţarea de zmee, iar la masă se servesc mâncăruri tradiţionale de post.
  Paştele - Vinerea Mare, Duminica Paştelui şi Lunea Paştelui. În Vinerea Mare este purtat în procesiune cu lumânări "Sicriul lui Cristos", sâmbăta la miezul nopţii preotul anunţă în biserică Învierea Domnului iar credincioşii vin să ia lumină, pe care o duc apoi la casele lor. Duminca se fac vizite la rude, se frig miei la frigare şi se ciocnesc ouă roşii.
  1 mai - Sărbătoarea primăverii şi Ziua Muncii. În această zi, oamenii îşi împodobesc uşile de la intrarea în case cu buchete de flori.
  25 mai - Ziua Mării Ionice - se sărbătoreşte unirea insulelor ionice cu Grecia.
  Începutul lui iunie: Pogorârea Duhului Sfânt
  30 iunie: Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli
  15 august: Adormirea Maicii Domnului
  28. říjen: Ziua "Ochi", se comemorează refuzul Greciei de a accepta ultimatul italian din anul 1941 (ziua când prim-ministrul grec Metaxas a refuzat cererea lui Mussolini de a permite intrarea trupelor italiene pe teritoriul grec; marchează începerea luptei grecilor împotriva ocupaţiei).
  25 şi 26decembrie: Naşterea Domnului - Crăciunul

  Evenimente festive

  Grecii sărbătoresc de obicei cu mare pompă evenimentele importante la nivelul familiei - nunţile, zilele de naştere şi onomastice, botezurile, precum şi zilele diferiţilor sfinţi patroni ai satelor. Aceste festivităţi locale au loc cel mai adesea în timpul verii, mai exact în perioada iulie-septembrie. Turiştii sunt atraşi mai ales de diferitele spectacole folclorice care se desfăşoară cu aceste ocazii. Sărbătorile locale şi festivalurile culturale sunt organizate la date variabile şi au structuri diferite în funcţie de locul desfăşurării.

  Mai jos prezentăm câteva exemple:

  Iulie-septembrie: Festivalul cultural de la Heraklion, pe insula Creta, în timpul căruia au loc spectacole de operă, balet, muzică clasică, cântece populare, precum şi expoziţii şi simpozioane.
  Iulie: Sărbătoarea culesului viilor în localitatea cretană Rethymnon - în ultimele două săptămâni ale lunii are loc culesul viilor, însoţit de dansuri, muzică şi degustări de vinuri locale de pe insula Creta.
  August: Festivalul de muzică - "august muzical" în Chania pe insula Creta, cu numeroase expoziţii şi concerte
  August-septembrie: Festivalul Verii cretane la Palaiochora, în timpul căruia se desfăşoară concerte de muzică clasică şi spectacole de dans şi teatru de păpuşi

  Grecii sărbătoresc evenimentele importante mai ales prin muzică şi dans. Dansurile tradiţionale sunt rezervate mai ales bărbaţilor, deşi adesea dansează şi femeile. De obicei se dansează în cerc, ritmul şi tempo-ul variind în funcţie de regiune. Sigalos este un dans lent, în timp ce sirtos este dansul originar din Creta, în care se prind bărbaţile şi femeile împreună, ţinându-se după umeri. Un alt dans grecesc este susta, singurul care se dansează în perechi.

web:need_help

0312 293 500