Grecia Grecia

 • Locuri interesante

  În Grecia există un număr enorm de locuri care merită vizitate, cele mai interesante fiind Atena, Salonicul, Corintul, Olympia, Delfi, Athosul, Meteora ş.a.

  Atena

  Atena este capitala Greciei, cu un număr de 3,7 milioane de locuitori. Majoritatea vestigiilor antice ateniene se găsesc în cartierul turcesc numit Plaka. Veţi întâlni aici templul lui Dyonissos datând din secolul al 4-lea î.Hr., precum şi templul lui Zeus Olimpianul - în antichitate cel mai mare templul al Greciei, sprijinit pe o sută patru coloane în stil corintic. Dintre acestea se păstrează în prezent numai 14. Din păcate, nu s-au conservat nici cele două statui din aur şi fildeş dăruite templului de împăratul Hadrian.

  În Piaţa Syntagma se află vechiul palat regal (în ziua de astăzi este sediul parlamentului), în faţa căruia se schimbă straja în fiecare duminică la ora 11. Străjerii -"evzones" - sunt îmbrăcaţi în costume greceşti tradiţionale. Portul oraşului Atena este Pireul, unde puteţi ajunge uşor cu autobuzul sau metroul din centru. De aici pleacă de la diferite terminale feriboturi către insule.

  Vizitaţi şi Stadionul Olimpic construit pe locul unei arene datând din anul 330 î.Hr., pentru primele jocuri olimpice ale epocii moderne, desfăşurate la Atena în anul 1896. Noul stadion are o capacitate de aproximativ 70 de mii de locuri.

  Nu uitaţi nici de Acropole, stâncile cu o suprafaţă de patru hectare care domină oraşul de la o înălţime de 90 de metri. Denumirea lor provine de la cuvintele greceşti ?acro? (cel mai înalt punct) şi ?polis? (oraş, aşezare).

  Athos

  "Sfântul Munte Athos" se află pe extremitatea estică a Peninsulei Chalkidiki şi este o regiune autonomă din punct de vedere administrativ, alcătuind un stat monastic cu capitala la Karyes. Prima dintre mănăstirile de la Athos - Megistis Lavras - a fost întemeiată în anul 963. O sută de ani mai târziu a fost interzis cu desăvârşire accesul femeilor pe teritoriul Athosului, această regulă rămânând valabilă până în ziua de astăzi. Femeile pot vedea ceva din acest teritoriu interzis numai de pe mare. În schiturile şi cele 20 de mănăstiri de la Athos, aflate în mijlocul unui peisaj romantic, cu păduri, stânci şi defileuri, trăiesc în total 1700 de călugări şi se găsesc comori de o enormă valoare.

  În afară de femei, nici turiştii obişnuiţi nu au voie să intre pe teritoriul Athosului. Intrarea este permisă numai bărbaţilor adulţi care au obţinut o autorizaţie specială, în urma unor formalităţi complicate care pot dura chiar şi un an întreg. Aveţi, însă, posibilitatea de a vedea mănăstirile de pe mare, în timpul excursiilor cu vaporul.

  Olympia, Delfi

  Olympia este centrul cultului lui Zeus, divinitatea supremă adorată de greci în epoca antică. Conform documentelor istorice, aici s-au desfăşurat pentru prima dată în anul 776 î.Hr. jocurile olimpice, continuând ulterior din patru în patru ani. Această dată marca începutul istoriei Greciei. Se află aici un foarte interesant complex arheologic şi două muzee. În faţa altarului din templul zeiţei Hera se aprinde şi în ziua de astăzi torţa olimpică.

  Delfi este un oraş antic aflat la poalele Muntelui Parnas, care se număra în epoca antică printre cele mai sfinte locuri ale Greciei. Aici se adunau atât conducătorii, cât şi pelerinii săraci, pentru asculta prevestirile preotesei oracolului - Pitia. În cel mai înalt punct al oraşului se află stadionul unde aveau loc Jocurile Pitiene. Acesta are o capacitate de 500 de locuri şi este unul dintre cele mai bine păstrate din întreaga Grecie.

  Olimp

  Este cel mai înalt masiv muntos al Greciei, pe care se spune că ar locui zeii. Dintre cele şapte vârfuri ale Olimpului, cel mai înalt este Mytikas (2.917 m). În anul 1938 a fost înfiinţat aici primul parc naţional din Grecia. Punctul de plecare pentru ascensiunile pe acest vârf este orăşelul Litochoro, aflat nu departe de autostrada dintre Salonic şi Atena.

  Meteora

  Meteora este numele unui grup de mănăstiri unice, datând din secolele 14-16, aflate în câmpia Thessaliei, la nord de oraşul Kalambaka. Au fost întemeiate de călugări care au construit iniţial un număr de 24 de mănăstiri pe vârfurile unor stânci de granit. În traducere, "Meteora" înseamnă "suspendat". În prezent, numai 5 dintre mănăstiri mai sunt locuite de călugări.

  Mănăstirile nu aveau de multe ori nici un fel de cale de acces, singurul mod în care se putea ajunge la ele era pe schele, care erau însă demontate după încheierea construcţiei. Dacă doreau să părăsească mănăstirea, călugării coborau în coşuri sau plase, pe sfori, cu ajutorul scripeţilor. În acelaşi fel erau transportate şi alimentele. În ziua de azi există trepte săpate în stâncă pe care se poate urca. În anul 1988 complexul Meteora a fost înscris pe lista moştenirii culturale mondiale UNESCO.

  La intrarea în mănăstirile dechise pentru public se plăteşte o taxă. Vizitatorii trebuie să fie îmbrăcaţi decent, având umerii acoperiţi. Bărbaţii trebuie să poarte pantaloni lungi iar femeile fuste mai lungi de genunchi.

  Salonic

  Salonicul este al doilea oraş din Grecia ca mărime, având o populaţie de 750 000 de locuitori. În interiorul lui se află două pieţe principale ? Eleftherias a Aristotelus. Muzeul de Arheologie dispune de o colecţie foarte valoroasă de obiecte descoperite în mormintele regale ale dinastiei Macedoniene. În Turnul Alb se găseşte Muzeul Bizanţului, în care sunt expuse fresce şi icoane. În Salonic veţi întâlni multe vestigii istorice din epoca Imperiului Roman, precum şi biserici bizantine şi mănăstiri. Portul pentru feriboturi se află chiar în centrul oraşului. Salonicul este un loc extrem de interesant, care merită pe deplin să fie vizitat.

  Corfu

  Insula Corfu se numără printre cele mai apreciate destinaţii de vacanţă din Grecia, aceasta şi datorită faptului că este accesibilă şi cu automobilul, cu ajutoul feribotului. Nu este o insulă prea mare, deci o puteţi explora în întregime şi în cursul unui sejur de şapte zile.

  Nu uitaţi să vizitaţi aici frumosul conac Achillion, aflat în sătucul Gastouri, aproximativ zece kilometri sud-vest de centrul administrativ al insulei. Acesta a fost construit din dorinţa împărătesei austro-ungare Elisabeta, supranumită Sissi.

  Creta

  Insula Creta, lungă de 280 km, fascinează prin frumuseţea naturii, plajele lungi, valoroasele monumente istorice şi excelentele specialităţi culinare greceşti. Creta, cu casele ei alb-albastre, are o înfăţişare şi un farmec de neuitat.

  Puteţi petrece aici o vacanţă în stil clasic, pe plajă, într-un singur loc, dar mai interesant este să călătoriţi din loc în loc pe insulă, de exemplu cu un automobil închiriat, sau să participaţi, contra unei taxe, la excursiile organizate în împrejurimile localităţii unde sunteţi cazaţi.

  Nordul insulei, unde se află centrul administrativ ? oraşul Heraklion - este aglomerat şi zgomotos, plin de turişti. Partea de sud e mai liniştită, fiind mai puţin căutată de vizitatori, aşa că puteţi descoperi aici sate pitoreşti de pescari şi colţuri pustii de natură. Orice plajă vă alegeţi pe insulă, veţi fi satisfăcuţi. Litoralul Cretei are o lungime de 1050 km şi oferă atât locuri pline de turişti, cât şi plaje ascunse, unde turismul nu a ajuns încă. Acestea din urmă se află în partea de sud şi de vest a insulei. Plajele Cretei sunt în majoritate cu nisip, iar apa mării este aici una dintre cele mai curate din Grecia.

web:need_help

0312 293 500