Grecia Grecia

 • Monedă, preţuri, cumpărături

  În Grecia circulă moneda europeană comună Euro (EUR), a cărei subdiviziune este centul ( EUR = 100 cenţi).

  În staţiunile turistice veţi găsi un mare număr de case de schimb valutar. Puteţi schimba bani şi în hotel sau la bancă (fără comision). Băncile sunt deschise în timpul săptămânii între orele 8.00 şi 14.00.

  Majoritatea hotelurilor, magazinelor, agenţiilor de turism, restaurantelor şi firmelor care închiriază automobile acceptă cărţile de credit (Dinners Club, Visa, American Express, EuroCard, MasterCard). Bancomatele sunt uşor accesibile şi acceptă toate cardurile bancare internaţionale.

  Dacă vă decideţi să călătoriţi în Grecia, nu uitaţi să aveţi la dvs. o rezervă financiară suficientă pentru micile cheltuieli obişnuite, pentru plata excursiilor organizate în împrejurimile localităţii unde sunteţi cazaţi, precum şi pentru cumpărarea de medicamente şi plata eventualelor îngrijiri medicale de care aveţi nevoie. Dacă doriţi un sfat în legătură cu valoarea acestei rezerve în cazul unui sejur de o săptămână în Grecia, vă putem recomanda să pregătiţi cam 100 EUR de persoană, dar totul depine, bineînţeles, de nevoile dvs. personale.

  Preţurile orientative ale produselor alimentare de bază

  Cât costă, deci, alimentele esenţiale în Grecia? Trebuie, mai întâi, să aveţi în vedere faptul că preţurile din magazine diferă faţă de cele de la restaurant. Restaurantele au şi ele preţuri diferite, de aceea ne mărginim la a prezenta preţurile produselor alimentare în magazine:

  apă (1,5 l) = de la 0,50 EUR
  bere ( 0,3 l) = de la 1 EUR
  suc de fructe = 0,25 ? 0,60 EUR
  lapte (1 l) = de la 1,50 EUR
  cola = 0,55 EUR
  pâine = 0,80 EUR
  cornuri = 0,50 EUR
  unt = 1,50 ? 3,25 EUR
  piersici = 1 ? 1,50 EUR
  portocale = 0,80 EUR
  nectarine = 1,30 EUR
  ulei de măsline (1 l) = 3,50 ? 5,- EUR

  Cumpărături

  În Grecia aveţi posibilităţi nelimitate de a face cumpărături, mai ales în localităţile turistice. Magazinele nu prea respectă un program strict, unele sunt deschise până seara târziu, precum şi sâmbăta şi duminica. Şi în Grecia se negociază preţurile la piaţă, dar tocmeala nu este nici pe departe atât de înfocată ca în ţările africane sau arabe.
  Dacă doriţi să cumpăraţi un suvenir tipic grecesc, căutaţi, de exemplu, covoraşe şi cuverturi ţesute mână, feţe de masă şi şerveţele tradiţionale brodate, obiecte de ceramică (vaze, castronaşe, ghivece de flori), poşete de piele, curele, portmonee, bijuterii originale sau obiecte sculptate din lemn, mai ales din lemn de măslin. Printre cele mai apreciate suveniruri se numără şi săpunurile cu ulei de măsline, bureţii de mare uscaţi, pentru baie, diferite feluri de condimente, vinurile şi lichiorurile, dulciurile cu migdale, jeleurile, halvaua, brânzeturile, mierea cu gust de cimbru sau cu nuci şi migdale.
  Dintre produsele alimentare sunt foarte cunoscute gemurile greceşti de cireşe, prune, smochine sau alte fructe. Turiştii cumpără şi CD-uri cu muzică tradiţională grecească sau suveniruri făcute din scoici.

 • Preţuri orientative

  Preţurile sunt în Grecia relativ ridicate, atât în cazul în care aveţi masa inclusă în preţul cazării, cât şi dacă vă decideţi să încercaţi specialităţile locale pe cont propriu, la restaurante din afara hotelului. De regulă, la fel ca în majoritatea celorlalte ţări, cu cât vă aflaţi mai aproape de o destinaţie turistică sau de centrul unei localităţi, cu atât sunt mărfurile mai scumpe.

  îngheţată, de la 1 E
  pepeni, 1 kg - (1 - 1,5 E)
  vin, 0,75 l - 4 E
  peşte (o porţie) - (10 - 15 E)
  pizza - (2,5- 3 E)
  gyros - (2,5 - 5 E)
  închiriere automobil (45 až 65 E)/ zi
  paste făinoase, 500 g 0,50-1 E
  orez, 1 kg 2,50 E
  iaurt cu fructe, 1-1,80 E
  cartofi 0,30 E
  roşii, 1 kg 0,65-1,00 E
  brânzeturi 6-8 E
  salam de vară, 1 kg 5-10 E
  mere 1,50-1 E
  cărţi poştale, de la 0,30 E
  ţigări 2-5 E
  cremă de protecţie solară, 6-10 E
  pastă de dinţi 2-3 E
  repelent de la 3 E
  ghid turistic 3-10 E
  Vă recomandăm să cumpăraţi legumele la pieţe.


web:need_help

0312 293 500