Grecia Grecia

 • Bucătăria locală

  Mâncărurile tradiţionale greceşti sunt variate, foarte sănătoase şi gustoase. Ingredientele de bază în prepararea lor sunt uleiul de măsline, roşiile, dovleceii, ceapa şi usturoiul, anghinarea, măslinele, brânza de oaie şi de capră. Cele mai des consumate tipuri de carne sunt cea de oaie, care se prepară la gril, de miel şi de pui. Foarte apreciat este şi peştele proaspăt. Ca feluri de mâncare, predomină diferitele salate, preparatele din leguminoase (mazăre, linte, fasole-boabe şi năut) şi verdeţurile cu diverse dresinguri.

  Printre specialităţile tipic greceşti se numără gyrosul, tzatziki, precum şi excelentul iaurt grecesc. Nu uitaţi să gustaţi şi "pita" - azima de formă plată. Foarte gustoase sunt şi deserturile tradiţionale greceşti, preparatele de patiserie sau plăcintele sărate dintr-un aluat asemănător aluatului franţuzesc, umplute cu brânză sau spanac, precum şi fructele uscate, nucile şi alunele.

  Dimineaţa, la micul dejun, grecii preferă produsele de patiserie şi cafeaua, iar masa de prânz o iau abia la orele trei sau patru după-amiaza. Cina începe pe la nouă şi jumătate seara şi durează adesea până târziu.
  Cel mai important moment al mesei este aperitivul, alcătuit, de exemplu, din ardei copţi şi umpluţi, un fel de sarmale în foi de viţă-de-vie umplute cu orez, salată de vinete sau dovlecei. Grecii petrec uneori în timpul mesei mai mult timp la aperitiv decât la felurile principale de mâncare.

  Specialităţi culinare greceşti

  Pentru cei care vor dori să se delecteze cu specialităţile gastronomiei greceşti, am pregătit mai jos o listă de recomandări:
  gyros - felii subţiri de carne care se taie dintr-o bucată mare, pregătită la grilul vertical
  moussaka - musacaua clasică, preparată din straturi de felii de vinete, cartofi şi carne tocată, coaptă la cuptor
  souvlaki (frigărui) - pe grătar sau la rotisor
  chalva - halva preparată din făină, tahini (pastă din seminţe de susan), ulei, miere şi nuci
  choriatiki - salată grecească cu roşii, salată verde, castraveţi, ceapă, măsline şi brânză de oaie
  kalamaria - bucăţele de sepie tăvălite prin aluat şi prăjite
  baklava - baclavale din aluat franţuzesc, cu miere şi nuci
  dolmades - frunze de viţă-de-vie cu o umplutură de orez, carne, gătite la cuptor cu un sos din ouă şi lămâie
  barbuna - peşte la grătar sau la rotisor
  piperies a tomates gemistes - ardei sau roşii coapte, umplute cu orez şi carne tocată
  gopes - peştişori prăjiţi
  keftedes - chiftele din carne tocată de vită
  melitsanosalata - salată de vinete
  ochtapodi - caracatiţă, sepie
  tzatziki - castraveţi raşi cu iaurt şi usturoi

  Băuturi greceşti

  Aperitivul preferat de greci înainte de masă este ?ouzo?, obţinut prin fermentarea anasonului şi a altor ierburi şi băut cu sau fără apă. În timpul mesei se bea vin de masă. Deşi localnicii nu o consumă foarte des, puteţi găsi în Grecia unele mărci destul de bune de bere, cum ar fi Amstel şi Mythos. Foarte cunoscut este, bineînţeles, Metaxa, o combinaţie unică de coniac şi lichior. La sfârşitul mesei se bea cafea grecească, care se serveşte deja îndulcită şi împreună cu un pahar de apă, sau frapé.

web:need_help

0312 293 500