Bulgaria Bulgaria

Denumirea oficială: Republica Bulgaria
Capitala: Sofija(Sofia)
Forma de organizare statală: democraţie parlamentară cu parlament unicameral
Religia: Majoritatea locuitorilor sunt atei şi agnostici (60%), restul sunt creştini ortodocşi (30%), musulmani (7%) sau de alte religii (3%)
Limba oficială: Limba oficială e limba bulgară (cu alfabet chirilic), inscripţiile importante sunt scrise cu litere latine; cu loclanicii vă puteţi înţelege în rusă, engleză sau germană.
Fus orar: EET - Ora Europei de Est (CET - Ora Europei Centrale + 1 oră ) pe tot timpul anului

BULGARIABulgaria are 7,5 milioane de locuitori, dintre care o mare parte trăiesc în capitala ţării, Sofia. Limba oficială este bulgara, o limbă de origine slavă care în decursul timpul s-a îndepărtat destul de mult de forma originară, fiind puternic influenţată de limbile popoarelor vecine. Limbile de circulaţie internaţională nu sunt foarte răspândite în Bulgaria; cel mai adesea puteţi comunica în limba rusă. Din punct de vedere al religiei, majoritatea locuitorilor sunt creştini ortodocşi. Bulgarii sunt oameni energici şi ospitalieri, cărora le face plăcere să ofere flori cu diverse ocazii şi să se tutuiască. Una dintre caracteristicile ţării este faptul că anumite gesturi foarte răspândite în întreaga lume au aici un înţeles contrar faţă de, spre exemplu, restul Europei. Când bulgarii dau din cap de sus în jos ca răspuns la o întrebare, gestul lor nu înseamnă ?da?, cum ar fi de aşteptat, ci "nu". Clătinarea capului de la stânga la dreapta nu exprimă dezacordul, ci, paradoxal, acordul. De multe ori, însă, bulgarii se străduiesc să se adapteze străinilor şi folosesc aceste gesturi în sensul opus propriilor tradiţii, ceea ce în final creează confuzie. Bulgaria nu este o ţară periculoasă pentru turişti. În locurile aglomerate, unde acţionează hoţii de buzunare, se recomandă vigilenţă sporită, la fel ca şi în alte ţări unde turiştii sunt ţinta unor astfel de infracţiuni. De asemenea, turiştii sunt sfătuiţi să nu viziteze neînsoţiţi locuri îndepărtate sau izolate.

Bulgaria este o ţară puternic influenţată de o multitudine de culturi diferite, cu care a venit în contact de-a lungul istoriei datorită aşezării sale în regiunea estică a Peninsulei Balcanice şi importanţei porturilor ei la Marea Neagră. Pe teritoriul ei puteţi întâlni o mare varietate de monumente istorice: rămăşite ale unor temple greceşti şi terme romane din antichitate, fortăreţe bizantine, vechi morminte cu cupole etc.. În partea interioară a ţării sunt în jur de 700 de peşteri, cu adâncimi de până la 415 metri. Litoralul bulgar are o lungime de 379 de kilometri şi un relief de o mare diversitate. Veţi întâlni aici nu numai plaje cu nisip, ci şi coaste acoperite de păduri care coboară până la valurile mării, văi ale unor râuri şi golfuri stâncoase. Apele Mării Negre, la care are ieşire Bulgaria, constituie cea mai importantă bogăţie naturală a ţării. Valurile curate şi transparente, aşa încât fundul mării este vizibil până la o adâncime de 20 de metri. Plajele bulgare sunt ideale şi pentru familiile cu copii mici, deoarece în apropierea lor apa este foarte puţin adîncă până la distanţe relativ mari de ţărm. Marea Neagră este agitată iarna, cu furtuni frecvente, însă pe timpul verii valurile sunt în general liniştite. Apa mării nu este foarte sărată, datorită faptului că în ea se varsă două mari fluvii ? Dunărea şi Niprul.

Printre cele mai vizitate staţiuni de vacanţă de pe litoralul bulgar se numără Coasta Soarelui, Nisipurile de Aur, Nessebar, Primorsko etc.

Numărul turiştilor care aleg să îşi petreacă vacanţa pe teritoriul Bulgariei se află în continuă creştere, mai ales în ultimii ani. Aceştia sunt atraşi nu numai de plajele pline de soare de la Marea Neagră, ci şi de staţiunile de schi Bansko din munţii Pirin, Borovec din masivul Rila şi Pamporovo, care se află în munţii Rodopi.

Cele mai noi recenzii Bulgaria

Total: Sejurul ne-a plăcut foarte mult. Hotelul e excelent şi ar merita patru stele în loc de trei, câte are acum.

Scurtă introducere
Sejurul ne-a plăcut foarte mult. Hotelul e excelent şi ar merita patru stele în loc de trei, câte are acum. Afişează tot textul recenziei

Cazare
Camere extrem de bune care ne-au surprins într-un mod foarte plăcut. Am stat într-o cameră cu o baie frumoasă, peste tot era curăţenie, am avut la dispoziţie televizor şi minifrigider, iar în fiecare zi se făcea curat. (Chiar ne-am înţeles cu doamna care făcea curăţenie).

Masă
La hotel am mâncat doar dimineaţa. Meniul a fost acelaşi în fiecare zi: pepene şi alte fructe, lapte, cafea, ceai, suc şi apă, chocapic, plus unt şi nişte cornuri sau chifle.

Serviciile hotelului
Zilnic se face curat în camere, cheile se pot lăsa la recepţie, ceea ce nouă ne-a prins bine pentru că puteam merge la plajă fără grijă, personalul hotelului e amabil, dar nu aveam voie să deschidem umbrelele de soare lângă piscină.

Plajă
Plaja e cu nisip şi e curată, numai că era plină de umbrele de soare care aparţineau hotelurilor şi se închiriau, aşa că aproape nu era loc de întins prosopul. (Cele mai bune locuri erau chiar lângă mare şi trebuiau ocupate dimineaţa devreme; mai târziu se găseau locuri mai în spate). Chiar lângă plajă se întinde promenada principală, deci puteam merge oricând să ne cumpărăm tot ce voiam.

Preţurile sunt destul de mici, dar îngheţata se cântăreşte !

Impresie generală
Vacanţa ne-a plăcut foarte mult!

Plachá Jarmila, 04.10.2009, Data sejurului: 19.8. - 29.8.2009
Regiunea: Bulgaria Bulgaria, Sunny Beach, Hotel: Sunset

web:was_this_review_useful Da (9) Nu (0)

Total: Am petrecut o vacanță minunată. Peste tot erau o mulțime de magazine cu haine de firmă, minigolf, centre de închiriere a bicicletelor,...

Scurtă introducere
Am petrecut o vacanță minunată. Peste tot erau o mulțime de magazine cu haine de firmă, minigolf, centre de închiriere a bicicletelor, trăsuri pentru plimbări, se puteau închiria mașinuțe de mers pe terenul de golf, etc..... Afişează tot textul recenziei

Cazare
Cazarea relativ bună. Zilnic se făcea curat, iar prosoapele ni se schimbau de câte ori aveam nevoie (era suficient să lăsăm un prosop folosit pe jos şi camerista le schimba pe toate).

Masă
Excelentă. Fructe din belşug – piersici, nectarine, prune, pepeni, mere, pere. Mini-deserturi delicioase şi mai multe feluri de îngheţată.

Serviciile hotelului
Coafor, manichiură, pedichiură.

Plajă
Foarte aproape de hotel, până şi un copil de doi ani putea merge pe jos până la ea.

Impresie generală
Impresia generală e excelentă, numai că ne-am simţit ca în Regiunea Sudetă (foarte mulţi turişti nemţi), dar hotelul n-are nici o vină.

Irena Mikolášková, 27.08.2009, Data sejurului: 12.8. - 22.8.2009
Regiunea: Bulgaria Bulgaria, Sunny Beach, Hotel: Longosa

web:was_this_review_useful Da (5) Nu (0)

6 fotografie

Total: Satisfacţie absolută, vreau neapărat să mai merg acolo în viitor.

Scurtă introducere
Satisfacţie absolută, vreau neapărat să mai merg acolo în viitor. Afişează tot textul recenziei

Cazare
Camerele sunt destul de mari şi, deşi am avut şi un pat adiţional, rămânea destul spaţiu de mişcare. Instalaţie de aer condiţionat individuală, modernă, baie nouă şi frumos aranjată, televizor. Ne-a lipsit numai frigiderul, dar probabil se poate comanda la recepţie, contra unei taxe. În fiecare zi ni se făcea curat şi se schimbau prosoapele. Am fost absolut satisfăcută.

Masă
Foarte variată, multe legume, măsline, mai multe feluri de mâncare calde şi reci, toate excelente. Cred că la masă se găsea întotdeauna câte ceva pentru toate gusturile. Nu aveam însă prea multe feluri de fructe; de fapt, ne dădeau numai pepeni şi uneori nectarine. Foarte multe feluri de dulciuri. Am fost foarte mulţumită.

Serviciile hotelului
Angajaţii hotelului cu care am avut de-a face au fost foarte amabili şi simpatici. Animatorii şi ei foarte simpatici, program distractiv pentru copii şi adulţi; noi am frecventat mai ales şedinţele de aquaerobic. Seara se organiza o minidiscotecă pentru copii, apoi spectacole pentru toată lumea. Peste tot era curat, iar din punct de vedere al igienei hotelul e perfect. Piscina era curată şi foarte plăcută.

Plajă
La plajă se ajungea pe un drum de lemn de cam cincizeci de metri. Plaja era curată, de nisip. Marea – foarte caldă şi puţin adâncă, deci puteau face baie şi copiii mici. Valuri erau numai de două ori pe săptămână. Deoarece hotelul se afla foarte aproape de plajă, noi stăteam la soare pe şezlongurile de lângă piscină şi mergeam pe plajă doar când voiam să intrăm în apă. Pe plajă erau diverse posibilităţi de distracţie – plimbări cu scuterul sau banana pneumatică pe mare, parasailing, toate la preţuri rezonabile.

Impresie generală
Excelentă. Am fost în Bulgaria pentru prima dată şi, deşi nu prea aveam încredere la început, am fost foarte plăcut surprinsă de litoralul bulgar. Marea e frumoasă şi caldă, hotelul plăcut şi preţurile mici. Hotelul l-am ales numai după catalog, dar cred că am făcut chiar din prima o alegere bună şi pot să-l recomand cu toată convingerea.

Štěpánka Boušková, 11.08.2009, Data sejurului: 19.7. - 26.7.2009
Regiunea: Bulgaria Bulgaria, Nessebar, Hotel: Nessebar Beach Resort

web:was_this_review_useful Da (6) Nu (0)

Total: Am avut o surpriză plăcută – amabilitate, curăţenie, pe scurt, o vacanţă aşa cum trebuie.

Scurtă introducere
Am avut o surpriză plăcută – amabilitate, curăţenie, pe scurt, o vacanţă aşa cum trebuie. Afişează tot textul recenziei

Cazare
Cazare superbună, prosoape curate – inclusiv cele mari, de baie – în fiecare zi, lenjeria de pat schimbată zilnic. Camera era mică, dar nouă ne-a fost suficientă. În cameră am avut televizor, un frigider mic, în baie – toaleta şi cadă cu duş, balcon cu sârme de uscat rufe şi două scăunele.

Masă
Demipensiune, masa se servea sub formă de bufet suedez; nepoţica noastră a avut meniu pentru copii inclus în preţ. La micul dejun aveam o varietate imensă de mâncăruri, absolut tot ce ne puteam dori. La fel şi la masa de seară – multe salate, fructe. Mâncarea era întotdeauna proaspătă şi foarte gustoasă.

Serviciile hotelului
Multe distracţii pentru copii, program distractiv în timpul zilei cu o echipă excelentă de animatori, când am avut nevoie de medic ne-am adresat la recepţie şi l-au chemat; a venit în 15 minute şi ne-a tratat gratis. Angajaţii hotelului sunt excelenţi, toţi au dat dovadă de multă amabilitate.

Plajă
Plaja e de nisip, curată, umbrelele de soare ne-au fost oferite de agenţia de turism gratis; în rest am închiriat două şezlonguri cu 5 leva.

Impresie generală
Am fost foarte mulţumiţi şi recomand acest hotel, ca şi agenţia de turism. Acesteia îi MULŢUMIM pentru vacanţa frumoasă de care am avut parte.

Zdena Košťáková, 05.08.2009, Data sejurului: 25.7. - 1.8.2009
Regiunea: Bulgaria Bulgaria, Primorsko, Hotel: Belvedere

web:was_this_review_useful Da (4) Nu (0)

Total: Într-un cuvânt: minunat!

Scurtă introducere
Într-un cuvânt: minunat! Afişează tot textul recenziei

Cazare
Cazare într-un hotel de patru stele, cu aer condiţionat în camere. Din camera noastră se vedeau marea şi piscina hotelului, iar când închideam uşa nu se auzea absolut nimic, nici măcar când afară era zgomot mare, pe scurt, a fost perfect! Mai ales pentru familiile cu copii mici, ca ai noştri (unul de 11 ani, al doilea de 9 luni).

Masă
Meniu bogat şi foarte variat la micul dejun! Şi la masa de prânz şi la cină aveam o mare varietate de mâncăruri, în fiecare zi altele. Ne puteam alege din mai multe feluri de peşte şi carne. De asemenea, se serveau şi multe fructe şi legume.

Serviciile hotelului
Serviciile hotelului: în cazul în care copiii cunosc cel puţin o limbă străină – de exemplu engleză sau germană – pot lua parte la programele de distracţie organizate zilnic pentru cei mici. Şi chiar dacă nu vorbesc limbi străine, se pot juca în piscină, care e super. Mai e şi biliard, ping-pong....

Plajă
Nu era chiar aşa de curată ca plajele la care se plăteşte intrarea, dar aveau acces pe ea numai turiştii cazaţi la RIU Evrika. Aceştia au la dispoziţie şi bar pe plajă, cu băuturi gratuite.

Impresie generală
Perfect! Recomand acest hotel tuturor, mai ales familiilor cu copii. PS: în legătură cu ce-a scris aici domnişoara care se plângea de probleme în timpul vacanţei pe Coasta Soarelui, vă recomand să cumpăraţi acasă euro şi să-i schimbaţi în leva la sosirea în Bulgaria. Cursul e mult mai avantajos decât dacă schimbaţi coroanele cehe în leva. Preţuri mari? Aşa sunt peste tot. Dar, la urma urmei, plecăm în vacanţă ca să ne simţim bine şi trebuie să fim pregătiţi şi să plătim pentru asta, nu? Şi noi am mers cu copiii să mâncăm îngheţată la bar sau la restaurant şi, dacă mai comandam şi ceva de mâncare sau băuturi alcoolice....cea mai scumpă consumaţie ne-a costat 25 de leva. Cât despre vânzătorii cu coşurile de fructe, e suficient să refuzaţi ferm şi să nu cumpăraţi.

Andrea Ivanková, 22.07.2009, Data sejurului: 15.7. - 22.7.2009
Regiunea: Bulgaria Bulgaria, Sunny Beach, Hotel: Evrika Beach

web:was_this_review_useful Da (7) Nu (0)

Toate părerile Bulgaria

web:need_help

0312 293 500